LET OP! Afvalcontainers tijdens feestdagen

Tijdens de feestdagen (Kerst en Oud- en Nieuwjaar) handhaven gemeentes strenger op afvalcontainers in de openbare ruimte. Check bij jouw gemeente waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van een afvalcontainer tijdens deze periode. Meer informatie over dit onderwerp? Klik hier! 

57.513 klanten geven ons een 9,3! Lage all-in prijzen Incl. 8 weken huur Ook op zaterdag Voor 23:59 besteld? Morgen geleverd!
9,3
57.513 reviews
The Feedback Company
57.513 geven ons een 9,3! Lage all-in prijzen Vandaag voor 23:59 besteld? Morgen geleverd! Incl. 8 weken huur Ook op zaterdag

Alle afvalsoorten op een rijtje

Wat is bouw- en sloopafval?

Bouwafval en sloopafval is afval dat vrijkomt bij bouw-, renovatie- en sloopwerkzaamheden. Hierbij zitten verschillende materialen bij elkaar in één bouw- en sloopafval container. Denk hierbij aan puin, steen, hout, metalen, isolatiemateriaal, kunststof en gipsplaten. Om het afval te kunnen verwerken, scheiden we deze materiaalsoorten van elkaar. Dit gebeurt op een overslaglocatie of op een sorteerinstallatie. Van de gesorteerde afvalstromen wordt zoveel mogelijk materiaal gerecycled zodat het opnieuw gebruikt kan worden.

Houd er rekening mee dat niet al het afval in een bouw- en sloopafval container of Big Bag mag. Dit heeft te maken met de verwerking en recycling van het bouwafval- en sloopafval en de wet- en regelgeving omtrent milieu. Hieronder vind je een lijst met wel en niet toegestane afvalstromen.

De keuze voor een Big Bag of een bouwafval container is afhankelijk van de klus en de hoeveelheid bouwafval. Voor het afvoeren van kleine hoeveelheden bouwafval kun je prima uit de voeten met onze Big Bag, geschikt tot 1m³ sloopafval. Voor grotere hoeveelheden bieden wij bouwafval containers en zakken met verschillende inhoudsmaten: 3m3, 6m3, 10m3 (gesloten) en 15m3.

Wat is grofvuil?

Grofvuil is afval, afkomstig van huishoudens, dat te groot of te zwaar is om via de reguliere (gemeentelijke) huisvuildienst af te voeren. Denk hierbij aan huisraad, meubilair, stoelen, kasten, gordijnen, tapijten, grof restafval, metalen, kunststof, papier en plastic. Het is niet toegestaan om klein chemisch afval en / of elektrische apparatuur bij het grofvuil af te voeren. Klein chemisch afval kun je inleveren bij de lokale milieustraat in jouw gemeente en elektrische apparatuur (alles met een stekker of batterijen) kun je gratis inleveren in de winkel als je een nieuw, vergelijkbaar, apparaat koopt. Kleine apparaten kun je ook kwijt in bakken bij winkels en bouwmarkten. Daarnaast kun je elektrische apparaten ook inleveren bij jouw lokale milieustraat / afvalscheidingsstation. Ook is het niet toegestaan om grond bij het grofvuil af te voeren.

Het overige grofvuil mag gewoon in de gehuurde grofvuilcontainer. Bouwbakkie heeft grofvuilcontainers in diverse maten en voert het grofvuil af wanneer je wenst. Wil je een Big Bag of een goedkope grofvuilcontainer huren? De keuze is afhankelijk van de hoeveelheid grofvuil. Onze Big Bag is geschikt voor 1m³ grofvuil. Voor het afvoeren van grote hoeveelheden kun je een vuilcontainer huren. Kies uit verschillende capaciteiten: 3m3, 6m3, 10m3 of 15m3.

Wat is schoon puin?

Schoon puin bestaat uit steenachtige materialen die vrijkomen bij bouw-, renovatie- en sloopwerkzaamheden. De meest voorkomende puinsoorten zijn:  betonpuin, metselpuin, bestratingspuin, stenen, straatklinkers, dakpannen, vloertegels etc. Puin is een zware afvalsoort, daarom dient deze stroom los gestort te worden in een container of Big Bag en mogen puinstukken een maximale afmeting hebben van 60 x 60 x 60 cm. Het overgrote deel van het beton- en metselpuin is geschikt voor hergebruik. Na verwerking wordt veel van deze stroom weer ingezet als bouwstof. Schoon puin wordt verwerkt tot granulaten voor funderingsmateriaal dat wordt gebruikt bij bijvoorbeeld het aanleggen van wegen.


Let op! Schoon puin moet los gestort worden in de container door het zware gewicht van dit type afval.

In het containeroverzicht zie je welke container het beste past bij jouw afvalstroom en werkzaamheden. Bouwbakkie heeft puincontainers in 3 formaten, namelijk 1m³, 3m³ en 6m³. Wil je een Big Bag of goedkope puincontainer huren? De keuze is afhankelijk van de hoeveelheid puin, Onze Big Bag is geschikt voor 1m3; puin. Voor het afvoeren van grote hoeveelheden kun je een vuilcontainer huren. Kies uit verschillende capaciteiten: 3m3 en 6m3.

Wat is houtafval?

Houtafval komt vrij bij het bouwen, renoveren en slopen van gebouwen en bouwwerken. Het meeste hout komt vrij uit sloopwerkzaamheden. Sloophout is onder te verdelen in vol-hout en plaat-hout. Onder vol-hout verstaan we hout dat uit 1 deel bestaat. Plaathout is hout dat bestaat uit diverse lagen of stukken hout die gelijmd zijn. Deze indeling is afhankelijk van de verontreiniging van het hout. Voorbeelden van plaathout zijn spaanplaat en MDF plaat. Hierbij is het van belang om te weten dat niet alle platen hout zijn. Zo lijkt Trespa bijvoorbeeld op multiplex maar is dit geen multiplex, maar geperst papier met een hele dikke laag kunststof erop. Het afvalhout wordt op drie verschillende manier verwerkt, namelijk: productie van spaanplaat, productie van pallets en thermische verwerking (verbranding).

Bij het overzicht toegestaan afval / niet-toegestaan afval zie je welk (hout) afval wel in de hout container mag en welk afval niet.

Wat is groenafval?

Groenafval is plantaardig afval dat vrijkomt bij de aanleg en het onderhoud van terreinen, tuinen en perken. Het gaat hier vooral wat grootschaliger houtafval, zoals takken, snoeihout en boomstronken. Plantaardig materiaal, zoals groenafval, kan door compostering worden omgezet in compost. Compost is een bodemverbeteraar. Bij het composteren wordt het plantaardig materiaal omgezet door inwerking van micro-organismen. Groenafval wordt open gecomposteerd. Dat betekent dat het groenafval in de open lucht ligt opgeslagen en daarbij geforceerd wordt belucht. Door geforceerde beluchting en het regelmatig omzetten van de hoop groenafval wordt het composteringsproces versneld. Het omzetten van de hoop gebeurt met speciale omzettingsmachines.


Wat is grondafval?


Grond is naast puin een belangrijke minerale stroom waar aandacht aan moet worden besteed. Er zijn weinig afvalstromen in Nederland waar zoveel wet- en regelgeving aan verbonden is als grond. Ons land is al heel lang bewoond, wat ervoor heeft gezorgd dat er geen stukje grond in het hele land meer aan te wijzen is dat niet in aanraking met de mens is geweest. Een (nare) eigenschap van mensen is dat we onze sporen achterlaten. Zo kun je ervan uit gaan dat je, bij een aanvraag voor het afvoeren/verwerken van grond/zand, zo goed als zeker te maken hebt met enige mate van verontreiniging. In sommige gebieden gaat men er zelfs standaard van uit dat alle grond verontreinigd is. Zo stelt bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam dat alle binnen de ring (A10) vrijkomende grond behandeld moet worden als zijnde verontreinigd.

Grond kan geclassificeerd worden in meerdere categorieën. Afhankelijk van de classificering kan de grond weer hergebruikt worden als schone grond, klasse wonen of industriekwaliteit (niet helemaal schoon). Indien de grond niet kan worden ingezet als schone grond, klasse wonen of industriekwaliteit, zal er gereinigd moeten worden middels extractieve reiniging of thermische reiniging. Extractieve reiniging is een vorm van wassen middels water met toevoeging van polymeren. Met deze methode worden aanwezige zware metalen verwijderd. Thermische reiniging gebeurt door middel van verhitting waardoor aanwezige koolwaterstoffen verwijderd worden. Om vergunning- en milieu problemen te voorkomen, zijn er strikte procedures ingesteld inzake het transport en verwerken van grondstromen.


Wat is dakafval?

Dakafval, teerhoudend of bitumineus, is een afvalstroom die vrij komt bij het aanleggen en/of verwijderen van platte daken op gebouwen. Onder dakafval valt dakleer of dakgrind, teerhoudend of bitumeus, en ook aanklevend isolatiemateriaal mag in de dakafvalcontainer gedeponeerd worden. Voor dakbedekking werd in het verleden teerhoudend materiaal gebruikt, sinds lange tijd is dit verboden, echter kun je dit bij de sloop van gebouwen nog wel tegen komen. Tegenwoordig gebruikt men rollen dakbedekking, welke bitumen als belangrijkste ingrediënt hebben.

Dit bitumineuze dakbedekking-materiaal wordt gerecycled. Het met teer verontreinigde dakafval wordt apart ingezameld en thermisch gereinigd waarna het ingezet kan worden als basis voor asfalt. Tijdens dit proces wordt de teer verbrand (geneutraliseerd) en worden de (mineralen) reststoffen toegevoegd aan het vrijkomende zand en grondstof. Dit zand, grond of grind kan weer worden ingezet als bouwstof.

Wat is gipsafval?

Gips is een bouwmateriaal dat erg veel toegepast wordt in de bouw van kantoren en woningen. Uiteraard komt het bij slopen en verbouwen/renoveren weer vrij. Gips is een afvalstroom die zoveel mogelijk apart van andere afvalstoffen ingezameld dient te worden, dit omdat het vermengen van gips in bouwafval sloopafval of puin kan leiden tot een afkeur van het materiaal vanwege de sulfaatvervuiling. Separaat ingezameld gips, in de vorm van gipsplaten of gipsblokken kan daarentegen uitstekend gerecycled worden. Van het apart ingezamelde gips wordt gipspoeder gemaakt dat vervolgens weer geleverd wordt aan fabrikanten van gipsplaten.

De keuze voor een gips container is afhankelijk van de klus en de hoeveelheid gips dat vrij komt. Voor het afvoeren van kleine hoeveelheden gips kun je prima uit de voeten met 3m³ container. Voor grotere hoeveelheden bieden wij gips containers met verschillende inhoudsmaten: 6m3 en 10m3.


Reviews

8
Ruben v. D. 20 November 2024, Gorinchem Snel geholpen
10
B. S. 20 November 2024, Zandvoort Snelle reactietijd, en makkelijke website
8
Joost W. 20 November 2024, Loenen Alles volgens afspraak.
9.3

57.513 klanten geven ons gemiddeld een 9.3!

Bekijk alle reviews

Bekijk alle reviews

Online betalen via uw eigen bank