Heb jij twee linkerhanden? En voel je je altijd afhankelijk van anderen als er een karweitje gedaan moet worden? Niet getreurd, er zijn genoeg mensen die weinig ervaring hebben met klusjes in en om het huis. Maar zoals het al eeuwenoude spreekwoord zegt: je bent nooit te oud om te leren. Vaak is het gewoon een kwestie van doen. Lees onze tips en je hebt nooit meer een klusser nodig! Nou ja, zeg nooit nooit…
Voldoening!
Vroeger werd alles met de hand gemaakt. Er stonden altijd wel wat klusprojecten bij je opa of vader in de schuur. Maar tegenwoordig is het zelfklussen behoorlijk afgenomen. Terwijl we toch niet allemaal met twee linkerhanden zijn geboren. Het ontbreekt vaak gewoon aan geduld en tijd. Jammer, want het geeft zoveel voldoening als je iets in huis hebt wat je helemaal zelf hebt gemaakt. Wil je aan een klusproject beginnen? Maak tijd vrij en zorg voor weinig afleidingen.
Begin met een simpele klus
Je hebt eenvoudige klussen en moeilijke klussen. Begin gewoon met een simpel alledaags klusje. Een schilderijtje ophangen bijvoorbeeld. Je komt in aanraking met spijkers, een hameren je moet natuurlijk de hoogte opmeten. Nu we het over opmeten hebben; de Gouden Regel bij klussen is: METEN IS WETEN!
De basisuitrusting
Goed gereedschap is het halve werk. Wat moet er standaard in je gereedschapsset zitten?
- Hamer
- Set schroeven draaiers
- Boormachine, boor maatje 8
- Pluggen voor maatje 8
- Schroeven maatje 8
- Spijkers
- Zaag
- Meetlat
- Potlood
Voorbereiding van een klus
Zorg dat je al je spullen en gereedschap in huis hebt vóórdat je begint! Als je tijdens het klusje bij je buurman een zaag moet lenen, of bij de bouwmarkt nog wat schroeven moet halen, dan loop je het risico een paar uur later weer thuis te komen.
Klaar voor het grotere werk?
Heb je de smaak te pakken en durf jij een groter klusproject aan? Stoer! Een grotere klus vraagt natuurlijk wel de nodige voorbereiding. Ga je iets bouwen dan helpt tekenen. Hoe eenvoudig je het ook tekent, door te tekenen kun je er wat maten bij zetten en nadenken over verbinding(en). Internet helpt je enorm hierbij. Foto’s van anderen, video’s op YouTube. Soms zelfs complete bouwtekeningen. Ook op de website van de grotere bouwmarkten zijn voor de meest uiteenlopende klusprojecten uitgebreide handleidingen te downloaden.
Denk natuurlijk ook aan je bouwafval
Een zeepkistje maken brengt niet zoveel afval met zich mee. Maar ga jij zelf je eigen keuken verbouwen, een muurtje doorbreken of je badkamer slopen, dan brengt dat een heleboel sloopafval met zich mee. Bij Bouwbakkie kun je terecht voor diverse soorten big bags en afvalcontainers in allerlei maten. Binnen een dag kunnen we deze al bij je voor de deur zetten!
Geen inspiratie
Op Pinterest vind je vandaag de dag de meest uiteenlopende DIY (Do It Yourself) ideeën. En op YouTube zijn vele doe-het-zelvers je voorgegaan, die stap voor stap aan jou uitleggen en laten zien hoe je een klus moet aanpakken. Zoek een mooie klus op en ga aan de slag!
Workshops klussen voor beginners
Heb je echt geen idee hoe je moet beginnen, maar wil je het wel heel graag leren? Er worden heel veel kluscursussen aangeboden. Via erkende opleidingscentra kun je een cursus Klussen voor beginners volgen, bij verschillende bouwmarkten worden workshops georganiseerd en in de grote steden vind je zelfs speciale Stadswerkplaatsen!
Trots
Ben je enthousiast geworden? Ga dit weekend nog aan de slag met je allereerste klus. Ongetwijfeld ben je daarna vast ongelooflijk trots op jezelf dat je dit klusje zelf geklaard hebt. En wij op jou!