De herfst is de periode waarin alle grote tuinklussen worden uitgevoerd. Voor de echte tuinier is dit een fantastische periode, voor mensen die wat minder van tuinieren houden kan het niet snel genoeg winter worden. Maar wat moet je eigenlijk allemaal in je tuin doen om hem winterklaar te maken?
Tip 1: het gazon
Het gazon heeft deze zomer overuren gedraaid door het mooie weer. Het is daarom belangrijk dat het gazon in de herfst en winter tijd heeft om te herstellen. We raden je daarvoor aan het gazon voor de winter nog een laatste keer te maaien. Nadat je het gazon gemaaid hebt is het goed om deze nog een keer te bemesten en om eventueel de kale plekken bij te zaaien. Is er na deze droge en warme zomer nog maar weinig over van je gazon? Leg dan een nieuw gazon aan. Je kunt hierbij kiezen voor nieuwe graszoden of voor het opnieuw inzaaien van het gazon met graszaad. Het voordeel van graszoden is dat deze al sterk en voorgekweekt zijn, waardoor zij geen hinder ondervinden van eventuele vroeg vorst.
Tip 2: planten
In de meeste tuinen staan verschillende soorten planten met een verschillende levensduur. Je hebt planten die maar een jaar bloeien, die kunnen in de herfst uit de grond worden gehaald. Ook heb je planten die twee of meer jaren bloeien, deze moeten worden teruggesnoeid. De vuistregel voor het snoeien is: wanneer planten bloeien in juni of later, kunnen ze in de herfst gesnoeid worden. Bloeien ze eerder dan juni, dan worden ze in andere jaargetijden gesnoeid. Daarnaast bestaan er ook nog een aantal planten die kwetsbaar zijn in de winter. Het is daarom aan te raden om vorstgevoelige planten te beschermen met doeken, stro of dennentakken. Heb je planten buiten in een pot staan? Zet deze dan ergens in een schuur en verplaats ze in het voorjaar weer naar buiten.
Tip 3: losse herfstbladeren
De bladeren aan de bomen hebben in de herfst de meest prachtige kleuren, geel, rood, roze en oranje. Maar wanneer al die bladeren over de grond verspreid zijn, wordt het tijd om ze op te ruimen. Wanneer je de bladeren de hele winter laat liggen is dat slecht voor je gazon en kunnen de paden bij vorst spekglad worden. Alle losse bladeren kun je bij elkaar harken maar je kunt natuurlijk ook gebruik maken van een bladblazer. Heb je alle bladeren bij elkaar, dan kun je ze op een grote hoop vegen en in een Bouwbakkie Big Bag voor tuinafval stoppen.
Als je in het voorjaar wilt genieten van een tuin vol bloemen dan kun je het beste in de herfst bloembollen zoals tulpen, narcissen en krokussen in de tuin planten. Om hier zo min mogelijk graafwerk aan te pas te laten komen kun je hiervoor gebruik maken van een bollensteker. Deze zorgt ervoor dat je een keurig rond gat in de grond hebt waardoor je heel snel en gemakkelijk je bollen poot.
Tip 5: snoeien heggen en heesters
Heesters, struiken en heggen kunnen het beste voor de winter gesnoeid worden. Houd hierbij aan dat je struiken en heesters met ongeveer driekwart terugsnoeit. En wil je nu niet dat je hele tuin of terras vol ligt met snoeiafval? Bestel dan eenvoudig een container of Big Bag voor groenafval . Wil je specifiek snoeiadvies voor bijvoorbeeld buxus? Vraag het na bij een hovenier of een tuincentrum in de buurt.