Grond afvoeren? – Bouwbakkie.nl
Krijgt je tuin binnenkort een complete make-over? Dan kun je het beste beginnen met schone klei... eh, een schone lei! Bij grote tuinprojecten is grond afgraven daarom vaak de eerste stap. Zo kun je hoogteverschillen wegwerken, oude boomwortels verwijderen en een stevige ondergrond creëren voor een nieuw terras, tuinhuis of looppad. Tijdens het afgraven van je tuin kun je allerlei soorten grondafval tegenkomen. Bouwbakkie helpt je graag met het afvoeren van je grond. Benieuwd hoe dat precies in zijn werk gaat? Lees dan verder!
Zwarte grond en andere soorten grondafval afvoeren
Zwarte grond (ook wel bekend als aarde), zand, klei en kortgemaaide graszoden vallen allemaal onder grondafval. Het is een minerale afvalstroom, wat betekent dat de stof in zuivere vorm ook in de vrije natuur voorkomt. Minerale afvalstromen zoals grond zijn vaak vervuild of verontreinigd, door bijvoorbeeld bewoning of industrie. Dat maakt het moeilijk om het te recyclen en dus ook om het te verwerken. Niet zo gek dus, dat in Nederland strenge wetten en regels gelden rondom het afvoeren van grondafval.
Grond afvoeren? Doe de postcode-check!
Over strenge wetten en regels gesproken... in 2019 heeft de Nederlandse overheid een innamestop ingesteld voor grondverwerkers. Dit is bepaald in het handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en het baggerspecieverband. Hierdoor kunnen we bij Bouwbakkie op dit moment maar in een paar postcodegebieden in Noord-Holland en Flevoland grond afvoeren. Wil je weten of jouw postcode binnen deze gebieden valt? Vul dan het bestelformulier op deze pagina in. Als het niet mogelijk is, verschijnt er een melding op het formulier.
Grondafval afvoeren als particulier of bedrijf
Valt jouw postcode wél binnen het geselecteerde gebied? Dan kun je als particulier bij Bouwbakkie een container huren om je grondafval af te laten voeren. Als bedrijf kan dat natuurlijk ook, zolang de postcode van je klant in het geselecteerde gebied valt. In beide gevallen geldt de voorwaarde dat het grondafval schoon moet zijn. Door je postcode (of die van je klant) in te voeren op het bestelformulier, kunnen we achterhalen of er een schoongrondverklaring beschikbaar is voor de betreffende postcode. Je hoeft zelf dus niet zo’n verklaring aan te vragen bij de gemeente of een bodemonderzoek uit te laten voeren. Dat scheelt jou weer een bak werk én een bak geld.
Wat kost grond afvoeren?
Als je een bouwbakkie huurt om je grondafval af te laten voeren, is het bedrag dat je betaalt altijd inclusief btw, bezorgen, ophalen, 8 weken huur én de verwerking van je afval. De grondafvalcontainer van 3m³ huur je vanaf € 268,-. Heb je een maatje groter nodig? Vanaf € 409,- huur je onze grondafvalcontainer van 6m³. We leveren de container op een moment dat jou goed uitkomt. Dat kan ook ’s avonds of in het weekend zijn. En als je je bestelling voor 16:00 uur plaatst, kan je bakkie de volgende dag al voor de deur staan
Vervuilde of verontreinigde grond afvoeren
Bij Bouwbakkie kunnen we je op dit moment helaas niet helpen met het afvoeren van vervuilde en/of verontreinigde grond. Dat heeft te maken met die innamestop waar we het eerder over hadden. Normaal gesproken reinigen grondverwerkers en saneerbedrijven vervuilde of verontreinigde grond, zodat het opnieuw kan worden gebruikt. Er zijn twee manieren om vervuilde of verontreinigde grond te reinigen. De eerste is extractieve reiniging. Hierbij wordt de grond gewassen met water en polymeren om zware metalen te verwijderen. De tweede soort is thermische reiniging. Door middel van verhitting worden koolwaterstoffen uit de grond verwijderd. Heb je rondom jouw huis te maken met vervuilde of verontreinigde grond en heb je daar vragen over? Neem dan contact op met je gemeente.
Neem contact met ons op
Zoals je hier hebt kunnen lezen, heeft het afvoeren van grond best wat voeten in de aarde. Heb je vragen, opmerkingen óf wil je advies over onze grondafvalcontainers? Klik dan hier om in hier te komen met onze klantenservice.